maandag 23 juni 2008

Nieuw materiaal slaat hologrammen binnen enkele minuten op

Dit artikel gaat over een nieuw soort beelddrager om holografische beelden makkelijk op te kunnen slaan. Het maken van holografische beelden is op zichzelf niet zo vernieuwend maar wetenschappers zijn nu in staat om in tegenstelling tot gebruikelijke materialen de beelddrager herschrijfbaar te maken. Nu duurt het nog een aantal minuten om het beeld te verversen maar in de toekomst kunnen ze de beelddrager sneller wissen en herschrijven zodat je net als bij een "normale" tv beelden sneller kan laten zien. Wellicht hebben we in de nabije toekomst holografische tv's. In het artikel staat ook een stukje vermeld over de mogelijke toepassingen die wetenschappers al bedacht hebben:


De wetenschappers zien toepassingen van de holografische techniek in onder meer de gezondheidszorg en opleidingen voor luchtmachtpersoneel. Aangezien het gebruikte materiaal relatief goedkoop te produceren is en dankzij thin-film technieken geen inherente grootte-restricties kent, zouden levensgrote afbeeldingen, bijvoorbeeld een holografische afbeelding van een mens om een chirurg te ondersteunen bij een operatie, geen probleem moeten zijn. Een quicktime-filmpje waarin de onderzoekers hun technologie tonen, is op de site van de Universiteit van Arizona beschikbaar.

bron: tweakers.net
Het gehele artikel is hier te vinden: link

Voor de nieuwe generatie beeldmakers is het natuurlijk interessant om te onderzoeken hoe wij deze nieuwe technologie zouden kunnen gebruiken voor het maken van "nieuw" soort feuture films/documentaires/animaties etc. Ik ga hier later dieper op in.

Geen opmerkingen: